brytfanna, brytfanny

Brytfanny: praktyczne i wielofunkcyjne

W każdej kuchni liczy się praktyczność, przyjemność i końcowy efekt. Dla kucharza nie ma nic lepszego od tych trzech rzeczy na raz. Brytfanna do piekarnika jest tutaj najlepszym przykładem takiego połączenia. Naczynie to przyda się do niemal każdej potrawy, ma wiele zastosowań, a przede wszystkim jest praktyczne. Każdy kucharz lub kucharka, amator i profesjonalista, doceni zalety takiego rozwiązania.

Zalety dobrej brytfanny

Wielofunkcyjność, szybkość i prostota. Brytfanna do pieczenia nada się zarówno do przyrządzania mięsa lub ryby, jak i warzyw, a nawet pieczywa. Smak i aromat zostają zwiększone, a przy tym dania są zdrowe i soczyste. Dodatkowo zachowują witaminy i wartości odżywcze. Każdy posiadacz brytfanny będzie zadowolony z takich zastosowań, tym bardziej że ten sposób gotowania nie wymaga dużych ilości tłuszczu. Kolejną zaletą jest różnorodność. W zależności od efektu, jaki chce uzyskać przyszły posiadacz brytfanny, może zakupić odpowiednio przystosowane rodzaje naczynia. W dodatku naczynie to długo utrzymuje wysoką temperaturę, co jest bardzo cenione.

Typy brytfann

Wyróżnia się wiele typów, przede wszystkim zależnych od preferencji kucharza. Oto ogólny podział brytfann do piekarnika:

  • Brytfanna z pokrywą — pozwala utrzymywać parę wewnątrz naczynia, dzięki czemu danie zachowuje wartości odżywcze i jest bardziej aromatyczne.
  • Brytfanna otwarta — największym plusem jest kruchość na wierzchu dania i jednocześnie soczystość zachowana na spodzie. Polecana do wypieków.
  • Brytfanna ceramiczna — bardzo dobrze zapobiega przywieraniu potraw, wymaga małych ilości tłuszczu. Jest ekologiczna i polecana dla alergików. Bardzo długo utrzymuje ciepło.
  • Brytfanna ze stali nierdzewnej — profesjonalna, wytrzymała i bezpieczna. Odporna na rdzę, bakterie i kwasy. Łatwa w czyszczeniu.
  • Brytfanna szklana — odporna na wysokie i niskie temperatury. Nie wchodzi w reakcje chemiczne, odporna na substancje zasadowe i kwasowe. Nadaje się również do mikrofalówek.
  • Brytfanna gliniana — tzw. garnek rzymski. Po namoczeniu wodą, w trakcie gotowania zapewnia soczystość potrawy. Bardzo zdrowa, nie wymaga tłuszczu, zachowuje składniki odżywcze.
  • Brytfanna aluminiowa — najpopularniejsza, szybko się nagrzewa i przewodzi ciepło. Jest lekka i praktyczna.
  • Brytfanna silikonowa — odporna na wysokie i niskie temperatury. Dania nie przywierają, więc nie wymaga dużych ilości tłuszczu. Nie pochłania zapachów i nie wydziela szkodliwych substancji. 

To nie wszystkie typy, istnieją bowiem rzadsze i bardziej dostosowane do potrzeb klienta. Niemniej te są powszechnie znane i dostępne, oraz pozwalają kucharzowi na dobranie odpowiedniego rodzaju brytfanny do swoich potrzeb.