parapet wewnętrzny

Jak wybrać parapet wewnętrzny do kuchni?

Kuchnia to niezwykłe miejsce w każdym domu. Nie tylko pełni ważne zadania żywieniowe, lecz także panują w niej niestandardowe jak na całe mieszkanie warunki. Nic więc dziwnego, że tak wiele trudności sprawia dobranie odpowiednich elementów wyposażenia kuchni, na czele z wewnętrznymi parapetami.

Dlaczego trudno dobrać parapet do kuchni?

Jeśli ktoś uważa, że wybranie parapetu do kuchni jest prostym zdaniem, to znaczy, że nie wie, jakie konkretnie niebezpieczeństwa na ten element w kuchni czekają. A tych jak się okazuje, jest naprawdę wiele.
Przede wszystkim zwrócić tu trzeba uwagę na to, że w kuchni panuje o wiele większa wilgotność niż w pozostałych pomieszczeniach. Co więcej, jest tu również cieplej, a także panuje większe zabrudzenie, ponieważ w wyniku gotowania osadzać się będą na parapetach większe ilości brudu. Dodatkowo parapet wewnętrzny może być wykorzystywany jako dodatkowa przestrzeń do trzymania wielu przedmiotów, więc narażony jest on także na ryzyko porysowania go.

Jaki materiał będzie najlepszy?

Jeśli wybiera się parapet do kuchni, przede wszystkim skupić się trzeba na tym, aby był on wykonany z odpowiedniego materiału. Powinien się on charakteryzować niewrażliwością na uszkodzenia mechaniczne, na wilgoć, wysoką temperaturę, a także na czyszczenie środkami chemicznymi.


Z pewnością odradza się w tym miejscu parapety drewniane, ponieważ choć są ładne, to jednak bardzo szybko zostałyby w kuchni zniszczone. Polecić natomiast można wersje kamienne, ponieważ kamień wykazuje się wszystkimi cechami przydatnymi w takim pomieszczeniu jak kuchnia (więcej o parapetach wewnętrznych: https://www.golddoor.pl/pl/products/parapet-wewnetrzny-17469.html). W ostateczności można się jeszcze pokusić o parapety wykonane z materiałów sztucznego pochodzenia